Yüksek Alaşımlı Çelik Hava Kilidleri (AISI304,AISI316...)

Özellikle aşındırıcı etkisi olan proseslerde kullanılacak hava kilidlerini imal etmek için ciddi bir metal- döküm kalitesi bilgisine de sahip olmak gerekir.


Maksimum %2,06 karbon içeren demir karbon alaşımları çelik olarak adlandırılır. Çelikler halen günümüzde en yaygın kullanılan malzeme grubunu oluşturmaktadır. Çelikler yalın karbonlu olabileceği gibi, çeşitli özelliklerin geliştirilebilmesi için bazı alaşım elementleri içerebilirler. Çelik bünyesinde bulunan elementler; istenerek katılan alaşım elementleri ve bunların yanında uzaklaştırılmak istenen, özelliklere kötü yönde etkili elementlerdir. Çeliklerin alaşım elementlerinin hava kilidi gövde ve rotoruna direkt olarak etkisi vardır.

Gövde ve kapakların dökümden, rotorların ise çelikden imal edildiği düşünülürse. Hem ökümün hem de imalat çeliklerinin seçimi hava kilidi üretiminde önemli rol oynar.

Metal içindeki özellikle ..Cr,Ni,Mo,C alaşımlar hava kilidi ömrü ile direkt olarak ilintilidir.

paslanmaz hava kilidi uygulamaları

Krom (Cr):
Krom paslanmaz çeliklerin temel alaşım elementidir. Krom, korozyon ve oksidasyon direnci sağlar. Sertleşebilme kabiliyetini artırır. Yüksek karbonlu çeliklerde aşınma direncini yükseltir. Krom karbon ile tane sınırlarında biriken Cr23C6 bileşiğini oluşturur. Oluşan bu bileşik paslanmaz çeliklerde tane sınırlarındaki krom miktarını paslanmazlık sınırı olan %12 nin altına çeker. Bu bileşik yüksek sıcaklıklarda karbon yayınımının hızlanması ile kolayca meydana gelir ve kaynaklı paslanmaz çeliklerde, kaynak dikişi yakınlarında kaynak bozulmalarına neden olur.

Nikel (Ni):
Nikelin darbe tokluğunu ve tavlı çeliklerde dayanımı artırır. Nikel östenitik paslanmaz çeliklerin kromdan sonra ikinci en önemli alaşım elementidir. Östenitik paslanmaz çeliklerde ki nikel miktarı %7-20 arasındadır. Nikel östenit kararlaştırıcı bir elementtir ve östenitik paslanmaz çeliklerin, adından da anlaşılacağı gibi oda sıcaklığında bile kafes yapısı KYM dir. KYM kafes yapısı östenitik paslanmaz çeliklere yüksek şekillendirilebilme özelliği kazandırır.

Molibden (Mo):
Tane büyümesini önler, sertleşebilme kabiliyetini artırır. Meneviş gevrekliğini giderir. Meneviş sıcaklığından yavaş soğumalarda bazı alaşımların tane sınırlarında karbür çökelmesi meydana gelir, bu da kırılganlığa neden olur. Molibden bu olumsuz etkiyi
ortadan kaldırır. Ayrıca molibden çeliklerin sürünme dayancına ve aşınma direncini yükseltir. Alaşımlı takım çeliklerinde önemli bir alaşım elementidir. Paslanmaz çeliklerde özellikle oyuklanma korozyonunu engellediği için korozyon direncini önemli ölçüde artırır.Bazı mikro alaşımlı çeliklerde nitrür veya karbonitrür oluşturan alaşım elementi olarak molibden kullanılır.

Özellikle madencilik sektöründe , kum, kül, mikronize kalsit, dolamit, çimento, quvarz gibi içinde aşındırıcı hammaddeler içeren proseslerde kullanılan hava kilidleri eşdeğerlerinden farklı bir yapıya sahip olmalıdır. Bu farklılıklar prosesin kesintisiz ve doğru çalışmasını sağlayacaktır.

Bu farklılıklar üç şekilde incelenebilir.
1-Sızdırmazlık elemanları (salmastra- keçe -vs)

2-Aşınmaya uygun gövde yapısı (kaplama yada özel alaşımlı çelik, Ni-Hard, Karbür tarzı kaplamalar) Yüksek molibdenli dökümler.

3-Alaşımlı çelik Rotorlar (Ni-Hard, Hardox, Karbür tarzı kaplamalar)

paslanmaz hava kilidi

 

 

Hava Kilidi Uygulamaları & - Rotor Tipleri